Regulile lor pot varia uşor, în funcţie de starea de spirit, sau de cine e prezent în casă şi cine nu. Tocmai de aceea, crearea unei liste de reguli clare de uz casnic pot reduce problemele de comportament şi pot spori disciplina.
Motivele pentru care este nevoie de un regulament:
Stabilirea unui set de reguli de uz casnic ajută copiii să înţeleagă care comportamente sunt acceptabile şi care sunt în afara limitelor. Normele învaţă copiii cum să se ocupe de emoţiile lor şi cum să îi trateze pe ceilalţi cu respect.
O listă de reguli de uz casnic poate ajuta, de asemenea, copiii să înţeleagă modul în care regulile sunt diferă în alte medii. De exemplu, se poate accepta să ţipe la locul de joacă, dar asta nu e în regulă într-o librărie. Aplicarea unui astfel de set de reguli ajută copiii să stie ce este bine în casa lor.
Un set de norme scrise poate ajuta copiii, de asemenea, să dea un nivel de importanţă oricărei persoane care îi ingrijeşte. Indiferent dacă angajezi o bonă, sau vine bunica pentru o vizită, cei mici ar putea să se comporte cu mult mai corespunzător, după ce au luat la cunoştiinţă o astfel de listă de reguli.
Regulile pot fi şi un memento pentru adulţii care încearcă să modeleze comportamente pozitive pentru copiii lor. În cazul în care regula prevede că toată lumea trebuie să îşi ducă farfuria la chiuvetă după ce a terminat de mâncat, este important pentru adulţi să facă acest lucru, iar un set de norme scrise poate contribui la consolidarea acestui lucru.
Regulile scrise ar putea ajuta copiii să se educe reciproc.
“La mine acasă, nu avem voie să sarim pe canapea.” Acesta este un semn că ceva nu e în regulă cu această activitate.
Crearea unei liste de norme scrise
Este importantă scrierea unei liste de reguli şi expunerea acesteia într-un loc cât mai vizibil. Păstrarea listei de reguli pe frigider sau afişarea ei într-un loc în care toată lumea le poate vedea crează un memento bun.
Atunci când părinţii crează lista de reguli, nu trebuie să treacă acolo fiecare regulă care le trece prin minte. O listă simplă este de ajuns, nu un manual de politici şi proceduri. Lista trebuie limitată la cele 10 cele mai importante reguli.
Evitaţi negaţiile, spre exemplu: În loc de „Nu arunca hainele pe podea,” încercaţi să utilizaţi, „Se pun hainele murdare în coşul de rufe.” Faceţi o listă cu lucrurile care trebuiesc făcute şi nu una cu cele ce trebuiesc evitate.
Împlicaţi-vă copiii în a crearea regulilor. Cereţi-le părerea despre ce fel de lucruri consideră ei importante, atunci când se creează regulile şi încercaţi să includeţi pe listă şi unele dintre ideile lor! Aceasta lucru face regulamentul mai uşor de respectat pentru cei mici.
Stabiliţi consecinţe
Este important să se discute ce fel de strategii de disciplinare vor fi folosite pentru a aborda regulile. Ar trebui să existe consecinţe pozitive şi negative pentru copii, care îi ajuta să urmeze regulile.
Atunci când copiii au urmat întocmai regulile ar trebui să existe consecinţe pozitive.
Lăudaţi-vă copiii atunci când au respectat regulile. De asemenea, luaţi în considerare utilizarea de recompense ca stimulent. De exemplu, în cazul în care copilul dumneavoastră a urmat toate regulile de astăzi, să i se permită să aibă parte de toate privilegiile sale.
Atunci când copiii nu respectă regulile, nu trebuie să fie o consecinţă foarte negativă pentru că asta poate încuraja desfiinţarea listei de reguli. Consecinţele negative pot fi reprezentate prin pierderea de privilegii pe un anumit interval de timp.
Sursa: Mediafax